Your address will show here +12 34 56 78

Lancaster General

IVU

This renovation of approximately 14,250 GSF of interior first floor space for use as an Interventional Vascular Suite includes five procedural rooms, eighteen private prep/recovery spaces, a physician reading room, suite support spaces including nurse’s stations, toilets, locker rooms, etc.

The goal of the project was to provide an end-user focused design, for both inpatients, outpatients, visitors and employees. Distinct entrances were provided for outpatients and inpatients, with an additional access for emergency patients and a third entrance for staff. Prep and recovery rooms are configured with a decentralized caregiver workstation between every two rooms to keep the caregiver as close to the patient as needed.

Improving the patient experience was the key motivator for this project. Materials and lighting were chosen to de-institutionalize this type of space while maintaining its function. Vinyl plank flooring that simulates wood was installed in both the patient’s bays as well as the nurses’ stations. Circulation paths were covered in solid vinyl floor and punctuated with abstracted leaves at all patient service areas. Nursing station were designed as an abstraction of a greenhouse. Millwork was made from solid surface material and internally lit crystallized acrylic panels. Circulation paths that surround this space were designed as an abstraction of a garden path and indirect lighting was used in all circulation paths so that patients would not experience light shining directly in their eyes while lying in bed.